Telefoonnummers
< Terug naar overzicht

‘Bewegen is Vet’ helpt kinderen met overgewicht (Artikel Rundgraver)

11-12-2013 ‘Bewegen is Vet’ helpt kinderen met overgewicht (Artikel Rundgraver)

“We zien, soms ook in onze praktijk, dat behoorlijk wat jongens en meisjes met overgewicht kampen”, vertelt kinderfysiotherapeute Judith van Elst. “Te dik zijn kan allerlei vervelende gevolgen hebben. Bewegen gaat minder gemakkelijk, is daardoor niet leuk om te doen en dus gaan kinderen nóg minder bewegen. Als ze dan evenveel blijven eten, worden ze alsmaar dikker.” Niet goed voor het zelfbeeld en het zelfvertrouwen van kinderen”, weet Judith. “Ze kunnen ontevreden raken over hun lijf en er last van hebben in de klas, bij de gymles of in het zwembad.”

Om kinderen met overgewicht te helpen, hebben Judith en haar collega Sandra van der Heijden een bewegingsprogramma opgezet voor jongens en meisjes van 6 tot 12 jaar. ‘Bewegen is Vet’ heeft vier doelen: plezier krijgen in bewegen, zelfvertrouwen vergroten, een gezonde, actieve leefstijl stimuleren en bekijken welke sport bij het kind past.

Acht weken

Het programma duurt tenminste acht weken. De fysiotherapeut verzorgt het intakegesprek, doet aan coaching en voert een tussentijdse weging/meting uit. Ook coördineert de fysiotherapeut aanvullende begeleiding van een diëtist of pedagogisch medewerker, als daar behoefte aan is. Na acht weken kunnen kinderen kiezen: óf zelfstandig een sport oppakken óf het trainingsprogramma verlengen.

Een belangrijke rol is weggelegd voor zwembad Den Ekkerman en atletiekvereniging GVAC. De kinderen sporten daar namelijk wekelijks onder begeleiding. En de eerste resultaten laten zien dat dit werkt, vertelt Judith. “We zijn in september gestart met zes deelnemers. Intussen heb ik bij een aantal kinderen een tussentijdse weging en meting gedaan. Dat pakte boven verwachting goed uit. De kinderen waren allemaal wél in lengte, maar níet in gewicht gegroeid. Verder was bij iedereen de buikomvang afgenomen en soms ook het vetpercentage. Kinderen en ouders waren blij en trots.”  

Judith en Sandra willen het trainingsprogramma uitbreiden met meer sport- en beweegactiviteiten, waaronder dans. “En het zou helemaal mooi zijn als het in heel Veldhoven uitgezet kan worden.” 

Goed om te weten!

Is mijn kind te dik? Dit bepaal je via de Body Mass Index (BMI). Je deelt het gewicht door de lengte in het kwadraat. Is de uitkomt 19 of hoger, dan is sprake van overgewicht. Een voorbeeld: 26 (kilo) gedeeld door 1,82 (1,35 x 1,35 meter) = 14,2. Een goed gewicht dus.
Uitgebreide informatie over het programma staat op www.bewegenisvet.nl. 
Kinderen mogen op elk moment instromen. Belangstelling? Maak een afspraak met Judith of Sandra via 040 – 253 96 65.
Ouders betalen een financiële eigen bijdrage. Voor wie dit een probleem is, kan de Stichting Leergeld bijspringen.