Telefoonnummers
< Terug naar overzicht

Aan Slaapproblemen is veel te doen! (Artikel Rundgraver)

01-06-2012 Aan Slaapproblemen is veel te doen! (Artikel Rundgraver)

Aan slaapproblemen is veel te doen!

Te weinig of slecht slapen, wat kan dat toch vervelend zijn. Vaak is het een tijdelijk probleem, maar bij sommige mensen gaat het niet over en leidt het tot allerlei klachten. Gezondheidscentrum Heikant heeft een speciaal zorgprogramma om slaapproblemen aan te pakken. En dat werkt!


“Vermoeidheid, concentratieproblemen, niet goed functioneren op het werk of op school en vaak tobben over het slapen”, somt Marijke Gerrits op. Het zijn veelvoorkomende klachten van de mensen die ze ondersteunt met het zorgprogramma ‘slaapstoornissen’. Niet alleen volwassenen, maar ook jongeren vanaf een jaar of tien, elf.

Wie bij Marijke op het ‘slaapspreekuur’ komt, krijgt eerst een uitgebreid intakegesprek. “Ik vraag van alles: over het slaapritme, of ze een avond- of ochtendmens zijn, wat ze zelf al geprobeerd hebben, wanneer het begonnen is en of het gaat om een inslaap- of een doorslaapprobleem.” Tijdens dat eerste gesprek geeft Marijke nog geen adviezen. “Ik vraag en luister alleen. Aan het eind geef ik een slaapdagboekje mee waarin iemand een week moet bijhouden wanneer hij of zij slaapt en wakker is.”


Voorlichting

Bij de tweede afspraak laat Marijke zien wat gemiddeld slaapgedrag is en bespreekt ze het dagboekje. “Vervolgens kunnen mensen zelf concluderen hoe ze er voorstaan: hebben ze een echt slaapprobleem, ja of nee? Dit werkt vaak erg verhelderend, want er bestaan veel misverstanden over hoeveel slaap je nodig hebt.” Tijdens dit gesprek geeft Marijke ook voorlichting en tips. Dat varieert van de wekker omdraaien tot minder koffie drinken en van ontspanningsoefeningen tot overdag een piekeruurtje inlassen als je hoofd ’s nachts blijft malen. De adviezen zijn uiteraard afhankelijk van het probleem en dus per persoon verschillend.

Een aantal mensen kan na twee gesprekken prima vooruit. Wie meer nodig heeft, komt maximaal vijf keer langs en kan ook nog terecht bij een haptotherapeut en/of een psycholoog. De haptotherapeut is er onder andere voor mensen die erg ‘in hun hoofd’ zitten (perfectionisten en regelaars). Met de psycholoog kan eenmalig een afspraak gemaakt worden om te onderzoeken of psychische problemen een rol spelen.

Soms wordt de ondersteuning gecombineerd met (slaap)medicatie. “Altijd in overleg met de huisarts”, benadrukt Marijke. “Het liefst wil je het zonder medicijnen doen, maar er is wel eens tijdelijk iets nodig om de vicieuze cirkel te doorbreken.”

Dikke voldoende

De ervaringen met het zorgprogramma zijn bijzonder goed, gaat Marijke verder. “In het slaapdagboek geven mensen voor elke nacht een rapportcijfer. Bij acht van de tien patiënten is dat cijfer na afloop van het programma een dikke voldoende. Soms gaat het zelfs van een 4 naar een 8! Het is erg mooi om te zien hoeveel mensen we hiermee kunnen helpen.”

Heeft u behoefte aan ondersteuning bij slaapproblemen? Praat erover met uw huisarts of maak direct een afspraak met praktijkondersteuner Marijke Gerrits via 040 – 2530530.