Telefoonnummers
< Terug naar overzicht

Flinke verbouwing Gezondheidscentrum Heikant (Artikel Rundgraver)

22-08-2011 Flinke verbouwing Gezondheidscentrum Heikant (Artikel Rundgraver)

Flinke verbouwing van Gezondheidscentrum Heikant

Misschien heeft u het al gezien of gehoord: er wordt volop verbouwd in Gezondheidscentrum Heikant. Wat gaat er precies gebeuren? Wat gaat u daarvan merken? En waarom gebeurt het eigenlijk?

Doel van de verbouwing is het centrum groter maken. Om dat voor elkaar te krijgen wordt de hele linkerzijvleugel – die je vanaf de straat nauwelijks ziet – gesloopt. Vervolgens wordt op die plek een nieuwe, grotere aanbouw gemaakt. Mét een verdieping erop. Wanneer alles volgens plan verloopt, zijn we eind januari uit de rommel.

Noodunits

Wat gaan bezoekers van het gezondheidscentrum hiervan merken? “Tijdens de verbouwing zal er soms wat geluidsoverlast zijn”, verwacht algemeen manager Wim Ooms. “Verder gaat een aantal zorgverleners tijdelijk in noodunits werken. Die units zetten we in de binnentuin. Maar als alles klaar is, gaat iedereen er stukken op vooruit. Op de begane grond krijgen de praktijkondersteuners meer behandelkamers. Ook komt daar een grote ruimte voor kinderfysiotherapie. De administratieve medewerkers verhuizen naar de verdieping, waar we ook een betere vergaderkamer krijgen.”

Samenwerking staat hoog in het vaandel bij Gezondheidscentrum Heikant. Op dit moment huisvest het centrum huisartsen, praktijkondersteuners, fysiotherapeuten, maatschappelijk werk en een psycholoog. Zij voeren samen zorgprogramma’s uit en overleggen regelmatig met elkaar. Iedereen kan zonder verwijzing bij deze zorgverleners terecht voor een afspraak. Alleen bij de huisartsen moet u ingeschreven staan. Het is de bedoeling dat er in de toekomst nog meer zorgverleners een plek in het centrum krijgen. Daar ruimte voor maken, is een ander doel van de verbouwing.

Aanpassen

Het gezondheidscentrum bestaat al sinds 1980. Er werken nu 35 mensen, maar ooit begon het met drie medewerkers. Huisarts Piet Adriaans was één van hen. Voor hem is dit al de zoveelste verbouwing. “Keer op keer hebben we het centrum uitgebreid”, vertelt hij. “Dat komt omdat we ons telkens aanpassen aan veranderingen in de zorg. Huisartsen en andere eerstelijns zorgverleners werken vaker samen en krijgen meer taken. Onze praktijkondersteuners houden zich bijvoorbeeld bezig met zaken waarvoor mensen vroeger naar het ziekenhuis moesten. Denk aan de begeleiding van patiënten met diabetes, longaandoeningen en hart- en vaatziekten. Ook doen we hier steeds meer aan preventie, om ziek worden te voorkomen.” Een voorbeeld daarvan is hulp bij stoppen met roken.

Coachen

Fysiotherapeut Monique van Oijen merkt dat ook het takenpakket van de fysiotherapiepraktijk groeit. “In onze fitnessruimte begeleiden we onder andere mensen die heel lang niet gesport hebben en daar toch weer mee willen beginnen. Verder doen we nazorg van mensen die behandeld zijn voor kanker. Zij worden getraind in conditie en kracht.” Ook de fysiotherapeut doet aan preventie, vooral op het gebied van leefstijl. “We hebben steeds meer een coachende functie: samen met mensen bekijken we hoe de kwaliteit van leven verbeterd kan worden.”