Telefoonnummers
< Terug naar overzicht

Fysiotherapie belangrijk voor Parkinsonpatiënt (Artikel Rundgraver)

17-09-2014

Fysiotherapeut Martin van Dam is aangesloten bij ParkinsonNet, een landelijk netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in de ziekte van Parkinson en parkinsonismen (aandoeningen die erop lijken). Ook gespecialiseerde neurologen, ergotherapeuten, logopedisten en verpleegkundigen zijn bij het netwerk aangesloten.

“Het doel van ParkinsonNet is dat de zorg goed op elkaar afgestemd wordt”, vertelt Martin. “Een parkinsonpatiënt heeft vaak met veel hulpverleners tegelijk te maken. Niet alleen vanwege de Parkinson, maar ook omdat het meestal om oudere mensen gaat. Dan kunnen ook andere medische zaken meespelen. Het is belangrijk dat de zorgverleners van elkaar weten wat ze doen en er een goede communicatie is.” De parkinsonverpleegkundige is daarbij de spin in het web; deze overlegt met de patiënt en naasten om te zien wat nodig is en schakelt vervolgens hulp in.

Stijfheid

Parkinson is een hersenziekte die tot uiteenlopende klachten leidt, zoals stijfheid van gewrichten, moeilijk bewegen, vermoeidheid, trillen, moeite met schrijven en ‘freezing’. Dat laatste houdt in dat iemand plotseling stilstaat en niet meer vooruitkomt. “Als fysiotherapeut probeer ik de patiënt trucjes aan te leren om toch weer in beweging te komen. Dat is heel individueel bepaald. Bij de ene patiënt lukt het door de beweging in stukjes op te delen, bij de andere patiënt werkt op de benen tikken en bij weer een andere kan een geluidje als prikkel dienen.”  

Zaken waar de fysiotherapeut nog meer aan werkt zijn conditie, reiken/grijpen, lichaamshouding, valpreventie en transfers. “Met transfers bedoelen we bijvoorbeeld in en uit bed komen, omdraaien in bed en van zit tot lopen komen”, legt Martin uit.

Cursus

Martin van Dam volgde een cursus die nodig is om toegelaten te worden tot ParkinsonNet.  “Je leert dan over de grote verscheidenheid binnen Parkinson, medicatie, de rol van de fysiotherapeut en specifieke kenmerken van de ziekte.” Zo is het opmerkelijk dat parkinsonpatiënten die moeilijk lopen soms moeiteloos fietsen of een trap beklimmen. “Dat komt omdat de vroegst aangeleerde bewegingen het eerst vergeten worden”, verklaart Martin.

Omdat de ziekte juist thuis voor veel praktisch ongemak zorgt, bezoekt de fysiotherapeut zijn patiënten ook daar. Op die manier kan in de eigen omgeving geoefend worden, samen met gezinsleden.  

Goed om te weten:

Als u twijfelt of uzelf of iemand in uw omgeving de ziekte van Parkinson heeft, neem dan contact op met de huisarts of de fysiotherapeut. Via testjes kan een eerste indruk worden verkregen.
Op www.parkinsonnet.nl staat algemene informatie, waaronder de Parkinson Zorgzoeker.
Op www.heikant.nl/Fysio-veldhoven/Specialisaties/Parkinson leest u meer over de Parkinson-behandeling door fysiotherapeut Martin van Dam.
http://www.parkinson-vereniging.nl is de website van de landelijke patiëntenvereniging.

Tip! Fysiotherapie Heikant doet van 6 tot 12 oktober mee aan de Veldhovense sportweek. Er zijn dan verschillende activiteiten en fitnessaanbiedingen. Hou het in de gaten!