Telefoonnummers
< Terug naar overzicht

Loop binnen met vragen over welzijn, wonen en zorg! (Artikel Rundgraver)

25-06-2014

Logopedie is zorg die nodig is als er problemen zijn met stem, spraak, taal, gehoor en slikken.
De klachten die mensen hebben, zijn heel verschillend. Dat varieert van baby’s die niet goed kunnen slikken tot kinderen die stotteren, slissen of leesproblemen hebben.

Bij volwassenen kan het gaan om een spraakstoornis na een beroerte, maar ook om stemproblemen die het uitoefenen van een beroep (bv. docent, zweminstructeur) lastig maken. Bij bepaalde ziekten zoals astma of de ziekte van Parkinson is logopedie een deel van de behandeling.

Pamela van Schijndel werkt al zestien jaar als logopediste in Veldhoven en is de eigenaar van Logopedie Mondig. Ze vindt het erg leuk dat haar team nu ook in het gezondheidscentrum actief is. “De wens om meer te kunnen samenwerken met andere zorgverleners bestond al lang. Dus toen er ruimte beschikbaar kwam, hoefden we niet lang na te denken.”

Pamela is ervan overtuigd dat patiënten veel baat kunnen hebben bij een goede samenwerking. “Zeker wanneer er sprake is van ingewikkelde problemen. Dan is het goed om er breed naar te kijken. Die afstemming gebeurde al wel, maar dan via de telefoon. Als je dicht bij elkaar zit, maak je sneller gebruik van elkaars kwaliteiten. De behandeling wordt daar beter van.”

Samenwerking

Logopedisten zien regelmatig kinderen en volwassenen die meer nodig hebben dan logopedie. “Bij sommige kinderen met taalproblemen of angst voor eten blijkt dat dit een relatie heeft met autisme. Dan werken we samen met een psycholoog en eventueel een diëtist.”

Een ander voorbeeld is samenwerking met de fysiotherapeut. “Dat gebeurt bijvoorbeeld bij kinderen met het syndroom van Down. Vaak hebben deze kinderen slappe spieren, ook in de mond. Als de fysiotherapeut oefeningen met ze doet, heeft dat een positieve invloed op hun hele lijf. Het mooiste zou zijn om op hetzelfde moment ook met de spraak aan de gang te gaan, dan heeft die behandeling meer effect.” Zo’n werkwijze is ook denkbaar bij volwassenen die na een beroerte lichamelijk én qua spraak motorische problemen hebben.    

Veel ideeën dus. De eerste gesprekken over gezamenlijke behandelingen en het delen van materialen zijn al gevoerd. “Er is veel betrokkenheid met elkaar in het gezondheidscentrum. Dat is heel prettig”, besluit Pamela.

Goed om te weten

Logopedie Mondig bestaat uit Pamela van Schijndel, Corine van den Enden, Lenny Haanen en Channah Kaijser.
Op maandag, woensdag en vrijdag zijn er afspraakmogelijkheden in het gezondheidscentrum.
De praktijkruimte aan de Helleberg 12 is dagelijks geopend.
Op www.logopediemondig.nl staat uitgebreide informatie over logopedie, de praktijk en de specialisaties.
Afspraken maken kan via 040 – 254 05 78 of via het contactformulier op de website.