Telefoonnummers
< Terug naar overzicht

Podotherapeut verhelpt en verlicht voetproblemen (Artikel Rundgraver)

05-06-2013

Sinds 2012 kunt u voor podotherapie terecht in Gezondheidscentrum Heikant. Veel mensen weten de weg al te vinden. Zij hebben vooral last van spier- en peesproblemen, vertelt Floor Puijman van Footmore podotherapeuten. “Een veel voorkomende klacht is een geïrriteerde peesplaat aan de onderkant van de hiel. Dit komt vaak door overbelasting. Als er sprake is van een afwijkende voetstand, kunnen podotherapeutische inlegzooltjes of siliconen teenstukjes voor verbetering zorgen.” Andere behandelmogelijkheden zijn taping, rekoefeningen of schoenadvies.

Pijnlijke voeten hebben soms meer gevolgen. “Om de pijn te vermijden, gaan mensen anders lopen en dat kan weer leiden tot knie- of rugproblemen.” Ook dan bieden zooltjes uitkomst. “Als je de voetstand corrigeert, kunnen de knieën ook genezen.”

Van jong tot oud

De podotherapeut is van veel markten thuis. Een greep uit de klachten waarmee Floor aan de slag gaat: sportblessures, standsafwijkingen van tenen en nagels, vermoeidheidsklachten en huidproblemen. Bij kinderen komen ingegroeide teennagels veel voor. “Maar ook hiel- en hakklachten door sport. En ouders zijn soms onzeker of de voetstand van hun kind wel normaal is.”

Ouderen kampen nogal eens met pijn door artrose en slijtage. Soms krijgen ze een pijnlijke grote bult naast de grote teen. Of er ontstaan rugproblemen na een knie- of heupoperatie. “Veel mensen denken dat ze dat maar moeten accepteren, maar je kunt op diverse manieren pijnklachten verlichten of verhelpen. Bijvoorbeeld via een hakverhoging.”  

Samenwerking

Regelmatig overlegt Floor met andere zorgverleners in het gezondheidscentrum. Met de praktijkondersteuner over mensen met diabetes, reuma of een vaatziekte; zo is podotherapie van belang als een diabetespatiënt een verhoogd risico op voetwondjes heeft. Met de fysio- of manueel therapeut als een bepaalde loopbeweging de genezing van knie-, heup-, -bekken of rugproblemen in de weg staat; zooltjes kunnen die loopbeweging corrigeren. 

Floor werkt met computergestuurde apparatuur voor het analyseren van iemands ‘loop’. Een afwijking kan hiermee nauwkeurig vastgesteld worden. Ook het maken van een zool op maat gebeurt deels computergestuurd. Maar ze gebruikt ook haar handen. “Ik heb een speciale cursus gevolgd voor manuele therapie van de voet. Bij blokkades kan ik een voet ‘kraken’, waardoor je weer beter gaat lopen.”    

Goed om te weten!

Floor Puijman werkt elke maandag en woensdag van 9.00 tot 17.00 uur in GC Heikant.
Een afspraak maken kan voortaan ook online via www.heikant.nl.
Of bel: 088 - 0124500.
Voor de podotherapeut is geen verwijzing nodig.
De vergoeding voor behandeling verschilt per verzekeraar (aanvullende verzekering).
Op www.heikant.nl staat uitgebreide informatie over de podotherapeut.