Telefoonnummers
< Terug naar overzicht

Voedings- en dieetadvies in de buurt (Artikel Rundgraver)

27-03-2013

ZuidZorg-diëtiste Stephanie van den Berg ontvangt elke woensdag cliënten in het gezondheidscentrum. Daar werkt ze nauw samen met de huisartsen en praktijkondersteuners. Ook kan ze een beroep doen op de fysiotherapeuten en psycholoog.

Lachend vertelt Stephanie (25) dat sommige mensen nog denken dat een diëtiste een strenge dame is die met het vingertje wijst. Gelukkig is dat beeld aan het veranderen. Tv-programma’s over afvallen, zoals ‘Obese’ en ‘Help, ons kind is te dik!’, dragen hier wellicht aan bij. “Het zet mensen in ieder geval aan het denken. Stap twee kan zijn dat je hulp zoekt. Zo ja, dan kun je bij ons terecht.”

Maar de diëtiste doet veel meer dan begeleiding bij afvallen. Wie een hoog cholesterolgehalte heeft, krijgt van de huisarts steeds vaker het advies om eerst het voedingspatroon te veranderen. Pas als dat niet werkt, komen medicijnen in beeld. Ook sporters, zwangere vrouwen en jongeren met voedingsvragen weten de weg naar de diëtist makkelijker te vinden.

Stephanie levert maatwerk. “Ik pas mijn advies aan op iemands levensstijl. Een vrachtwagenchauffeur met diabetes en overgewicht, die werkdagen maakt van zes tot half acht, kun je niet op pad sturen met zeven crackers. Ik probeer een advies samen te stellen dat het bloedsuikergehalte laat dalen,  gewichtsverlies bevordert en ook op lange termijn goed vol te houden is. Een leuke uitdaging!”

Begeleiding is er ook bij óndervoeding. “Dit komt vooral bij ouderen voor”, vertelt Stephanie. “Ze hebben vaak slikproblemen en verliezen hun zin om te eten. Hierdoor lopen deze mensen het risico dat ze te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen. Op dit gebied werk ik samen met de afdeling verpleging en verzorging van ZuidZorg. Zij screenen ouderen op ondervoeding en schakelen mij in als dat nodig is.”

Bij ondervoeding moeten we niet alleen denken aan extreme vermagering. “Als iemand bepaalde voedingsstoffen tekortkomt, door te weinig of verkeerd voedsel, noemen we dat ook ondervoeding.” De gevolgen kunnen groot zijn, bijvoorbeeld vermoeidheid, complicaties bij ziekte en slechte wondgenezing.

Goed om te weten!

De diëtiste werkt alleen met een verwijzing van de huisarts en/of praktijkondersteuner.
Huisbezoeken zijn mogelijk.
Op www.heikant.nl staat hoe u een afspraak kunt maken. Dit kan ook online!
U kunt op www.heikant.nl (via ‘zelf doen en hulp’) onder meer een zelftest gezond gewicht doen.
Op www.zuidzorg.nl (onderdeel ‘voeding en dieet’) staat eveneens aanvullende informatie.
De basisverzekering vergoedt 3 uur dieetadvies. Dit valt onder het eigen risico. Veel aanvullende verzekeringen vergoeden extra dieetadvies.