Telefoonnummers
< Terug naar overzicht

Laaggeletterdheid, oplossing begint bij herkenning

Door Wim Ooms  24-01-2013 Laaggeletterdheid, oplossing begint bij herkenning

 

Vorige week heb ik een gesprek gehad over laaggeletterdheid. De gemeente Veldhoven wil dit probleem aanpakken en heeft hiervoor een projectleider ingehuurd. Tot een jaar geleden had ik hier nauwelijks over gehoord. Ik wist in ieder geval niet dat het probleem zo groot is. Liefst 1 op de 10 Nederlanders is laaggeletterd in alle lagen van de bevolking, Laaggeletterd wil zeggen moeite hebben met lezen en schrijven dusdanig dat dit het dagelijks leven belemmerd.  Laaggeletterdheid heeft ook invloed op de gezondheid. Gezondheidsinformatie vinden, begrijpen en gebruiken is voor hen moeilijk. Het gevolg is een minder lange levensduur.


Het vervelende is dat wij “geletterden” laaggeletterden nauwelijks herkennen.  Vanwege schaamtegevoel hanteren zij vaak een overlevingstrategie gebaseerd op vermijding, ontwijking en compensatie van lees en schrijftaken. Als wij hier proberen laaggeletterden te herkennen, kunnen wij het bespreekbaar maken want er is veel aan te doen.
 

Kijk maar eens op websites als www.taalwerkt.nl of  www.ikwilles.nl  Het stercollege in Eindhoven geeft les aan laaggeletterden.