Telefoonnummers
< Terug naar overzicht

Veldhovense mantelzorgwaardering 2015

17-12-2015 Veldhovense mantelzorgwaardering 2015

Wist u dat u als mantelzorger dit jaar niet langer een landelijk mantelzorgcompliment krijgt? Dit compliment is in Veldhoven vervangen door  de mantelzorgwaardering. Deze kunt u zelf aanvragen bij het Steunpunt Mantelzorg (onderdeel van SWOVE).

Zorgt u onbetaald en langdurig (langer dan 3 maanden) meer dan 6 uur per week voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of buur in Veldhoven? Dan bent u mantelzorger. En mantelzorgers verdienen waardering. Vanaf dit jaar zorgt het Steunpunt Mantelzorg hiervoor, in opdracht van de gemeente Veldhoven. Veel mensen hebben zich al geregistreerd en/of de waardering aangevraagd. Tot en met half november 2015 hebben bijna 1100 mantelzorgers de waardering ontvangen.

Hebt u de waardering nog niet ontvangen of aangevraagd? Doe dit dan vóór 31 december 2015.

De regeling mantelzorgwaardering

We onderscheiden de volgende waarderingen:

Een standaardwaardering bestaat uit een tuincentrumbon en een City Centrumcadeaubon, samen ter waarde van € 25,- per geregistreerde mantelzorger (per kalenderjaar).

Een pluswaardering bestaat uit de standaardwaardering zoals hierboven beschreven, plus één extra keuzemogelijkheid. U kunt kiezen tussen een tuincentrumbon, een Citycentrumcadeaubon, sportpas, een bon voor een creatieve workshop, een diner- en/of workshop bon of een persoonlijke verwenbon (wellnessbehandeling). Samen ter waarde van maximaal €125,- (per kalenderjaar). Als u in aanmerking komt wordt er per adres jaarlijks één pluswaardering verstrekt.

Respect voor mantelzorgers

Van veel mantelzorgers die de basiswaardering ontvangen hebben, is niet bekend wat ze allemaal doen. Zeker als ze veel mantelzorgtaken hebben is het van belang dat zij dit zelf duidelijk aangeven bij het Steunpunt Mantelzorg om in aanmerking te komen voor de pluswaardering.

Mantelzorgconsulent Anke van Hest zegt hierover: “Veel mantelzorgers zijn erg bescheiden en vinden wat zij doen heel gewoon. Ze doen dit uit liefde en omdat het gewoon zo hoort. Dat is prima, maar wanneer wij met ze in gesprek zijn en doorvragen blijkt regelmatig dat ze veel meer doen dan ze zelf beseffen. Soms zorgen ze ook voor verschillende mensen. Daar hebben we veel respect voor. Deze mensen komen eigenlijk in aanmerking voor de pluswaardering en niet voor de basiswaardering. Wij moedigen deze bescheiden mantelzorgers aan om dit kenbaar te maken zodat wij hen alsnog bij de pluswaardering kunnen indelen. Het is zo’n dankbare groep om te verwennen met deze waardering namens de gemeente Veldhoven, zij verdienen het echt.”

Wanneer komt u in aanmerking voor de pluswaardering?

De pluswaardering ontvangt u als u zwaar belast bent als mantelzorger. Bij een zwaar belaste mantelzorger is door verschillende factoren de balans tussen draaglast en draagkracht niet in evenwicht. Dit kan een negatief effect hebben op het eigen leven en gezondheid. Deze situatie ervaart de mantelzorger gedurende een lange onafgebroken periode als grote fysieke en/of psychische druk. Bovendien kunnen financiële aspecten een rol spelen, bijvoorbeeld als u administratiekosten maakt, vrije dagen opneemt of reiskosten heeft.

Pluswaardering aanvragen

Hebt u al de standaardwaardering ontvangen maar herkent u zich in de omschrijving hierboven? Dan komt u wellicht ook in aanmerking voor de pluswaardering.

Schroom dan niet en vul alsnog het aanmeldformulier in. U vindt dit via www.swove.nl (knop rechts bovenaan ‘Mantelzorgwaardering’). Of neem contact op met het Steunpunt Mantelzorg Veldhoven en omschrijf kort uw mantelzorgsituatie aan een van de mantelzorgconsulenten. Zij laten dan meteen weten of uw basiswaardering omgezet kan worden naar een pluswaardering en wanneer u deze waardering kunt verwachten.

Ben je jong en heb je zorgtaken?

Ook jonge mantelzorgers kunnen een waardering aanvragen. Zij ontvangen een City Centrum cadeaubon ter waarde van € 25,-.

Een jonge mantelzorger is tussen 8 en 21 jaar en woont in Veldhoven samen met een chronisch zieke of gehandicapte ouder, broertje of zusje en neemt regelmatig zorgtaken over.

Mantelzorgwaardering aanvragen

Bent u nog niet geregistreerd als mantelzorger en/of heeft u de mantelzorgwaardering nog niet aangevraagd? Dan kunt u zich alsnog bij het Steunpunt Mantelzorg melden via een aanmeldformulier. Het aanmeldformulier kunt u vinden op www.swove.nl (knop rechts bovenaan ‘Mantelzorgwaardering’).

Mantelzorgwaardering kan ook via het aanmeldformulier worden aangevraagd door degene die zorg ontvangt of zijn of haar naaste.

Meer informatie

Bent u benieuwd naar de voorwaarden voor de mantelzorgwaardering in 2015? Kijk op dan op www.veldhoven.nl en zoek op trefwoord: ‘mantelzorgondersteuning’.

Heeft u vragen over mantelzorgondersteuning of wilt u zich aanmelden? Neem dan contact op met het Steunpunt Mantelzorg Veldhoven. Stuur een e-mail naar steunpuntmantelzorgveldhoven@swove.nl of bel het Steunpunt via telefoonnummer (040) 25 34 230. Het steunpunt Mantelzorg aan de Burgemeester van Hoofflaan 70 is open op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur.