Zelfzorgmodule van de maand “Haal meer uit je vrije tijd!”

Wist u dat u via uw huisarts gebruik kunt maken van prettige digitale zelfzorgmodules?
Uw huisarts kan u gebruik laten maken van modules die invloed hebben op gezondheid en herstel. Om u hier een beeld van te geven, willen wij elke maand een module in de schijnwerper plaatsen. voor de maand juli is dit de module “Haal meer uit je vrije tijd!”.

Zelfhulp: Haal meer uit je vrij tijd!

Vrije tijd is voor iedereen belangrijk. Het is de tijd waarin je oplaadt. Voor de meeste mensen is het echter voorbij voordat ze er erg in hebben. Vaak voelen ze zich er niet bepaald opgeladen door. Deze herstelgerichte module is daarom ontwikkeld voor volwassenen die meer plezier, voldoening en ontspanning in hun vrije tijd willen ervaren. De module is beschikbaar als mobiele module en dus geschikt voor gebruik in de app.

Inhoud module

De module gaat in op waarom vrije tijd en ontspanning belangrijk is. Daarna inventariseren mensen op welke manier ze al ontspannen en hun vrije tijd inrichten. Daarna denken ze na over wat ze verder zouden willen bereiken en welke acties ze daarvoor zouden willen ondernemen. Het volgende wordt behandeld:

  • Onderzoeken hoe je je vrije tijd nu besteedt en wat je belangrijk vindt.
  • Ideeën opdoen en uitwerken om meer uit je vrije tijd te halen. Denk hierbij aan tips als: iets nieuws proberen, iets doen waar je je nuttig door voelt, een meditatieoefening uitproberen of meer bewegen.
  • Een haalbaar doel en actieplan opstellen op het gebied van vrije tijd. Bijvoorbeeld: ‘Ik wil deze week met mijn partner naar de film.’ of ‘Ik wil komende maand 1 keer per week hardlopen.’
  • Tussendoor evalueren hoe het gaat, en indien nodig je doel aanpassen.

Actieplan: Onderdeel van deze module is het maken van een actieplan. Plannen helpen namelijk met het bereiken van een doel.