Zelfzorgmodule van de maand: Oefenen met ontspannen

Wist u dat u via uw huisarts gebruik kunt maken van prettige digitale zelfzorgmodules?
Uw huisarts kan u gebruik laten maken van modules die invloed hebben op gezondheid en herstel. Om u hier een beeld van te geven, willen wij elke maand een module in de schijnwerper plaatsen. voor de maand mei is dit de module “Oefenen met ontspannen”.

Zelfhulp: oefenen met ontspannen

Veel mensen hebben last van spanning of stress. Als iemand een moeilijke tijd doormaakt of is begonnen aan het werken aan verandering, kan de stress in eerste instantie verergeren. Met deze korte zelfhulptraining kunnen mensen zelf aan de slag met oefenen met ontspannen, en dat op hun eigen mobiele telefoon.

Het oefenen met ontspannen gebeurt door het lezen van psycho-educatie over spanning en het bekijken van filmpjes van hulpverleners en ervaringsdeskundigen. Ook oefent men met behulp van audio-bestanden met een ademhalings- en een spierontspanningsoefening. Tot slot denken de deelnemers van de zelfhulptraining na over hoe zij van ontspannen een gewoonte kunnen maken.

De training is speciaal ontwikkeld voor gebruik op de mobiele telefoon, maar kan ook op een (desktop) computer gebruikt worden.

Dagboek ‘ontspannen’

Tijdens het doorlopen van de zelfhulptraining wordt het dagboek ‘ontspannen’ automatisch geactiveerd. In dit dagboek kan worden bijgehouden wat men heeft gedaan om te ontspannen en welk effect dit had op de spanning.

Wilt u gebruik maken van deze module?
Vraag deze aan bij uw huisarts.